Samhällsansvarsrapport och årsberättelse 2014

Veikkaus utvecklar sina spel ansvarsfullt efter kundbehoven

Veikkaus mål är att utveckla ett mångsidigt utbud av spel som intresserar finländarna och tillmötesgå deras varierande konsumtionsvanor. Ett spelutbud som utvecklas ansvarsfullt och kundorienterat säkerställer att finländarna upplever Veikkaus spel som intressanta även i framtiden.

Bolagets strategi siktar på att ge spelarkunder av olika typer bästa möjliga service genom att tillgodose deras individuella förväntningar. Veikkaus lovar sina kunder ett intressant, underhållande och lättanvänt penningspelutbud som är absolut pålitligt och som utvecklas hela tiden.

År 2014 introducerade Veikkaus ett penningspel av ett helt nytt slag, när Naapurit lanserades i maj. Man deltar i spelet med platsinformation som bygger på spelarens hemadress. Spelet kan endast spelas av Veikkaus registrerade kunder. Huvudvinsten lottas ut bland alla deltagare, men undervinsterna fastställs utifrån spelarnas avstånd från den som fått huvudvinsten. I Naapurit ordnas en dragning varje dag.

Finlands populäraste penningspel Lotto förnyades i juni 2014. I reformen förenklades vinstklasserna i Lotto, och samtidigt infördes den frivilliga egenskapen Tuplaus, till ett tilläggspris på 0,25 euro. Tuplaus ger möjligheten att vinna vilken lottovinst som helst – även huvudvinsten – dubbelt.

Även idrottsspelarnas favorit Lången förnyades i maj 2014. I reformen fick spelet ett flerfaldigt antal objekt, och mängden specialobjekt och nya objektserier ökade avsevärt. I dag kan största delen av objekten i Lången spelas som singelobjekt.

Ansvarsfull spelverksamhet handlar även om förebyggande av problem i anslutning till spelandet. Produkter och tjänster utvärderas inom produktutvecklingsprocessen ur ett ansvarsperspektiv redan då idén börjar utvecklas och medan den förädlas till en färdig spelprodukt.

Lotto, Keno och Lången fortfarande de populäraste spelen

Veikkaus tre mest populära spel Lotto, Keno och Lången genererar över hälften av bolagets omsättning. Lottos och Kenos popularitet är i sin egen klass: Försäljningen av Lotto genererade 22,0 procent och försäljningen av Keno 20,1 procent av Veikkaus omsättning.

Finländarna spelade Lotto för totalt 431,1 mn euro (–10,3 procent) under redovisningsåret. Minskningen av försäljningen av Lotto berodde bland annat på att den ackumulerade potten var mindre än väntat.

I det internationella spelet Eurojackpot kom huvudvinsten till Finland tre gånger under 2014 (omgångarna 14/2014, 37/2014 och 52/2014). Försäljningen av spelet ökade med 50,8 procent från året innan. Finländarna spelade Eurojackpot för 160,5 mn euro år 2014.

Utöver Eurojackpot ökade även eLotterna sin popularitet under redovisningsåret. Deras omsättning uppgick till 119,3 mn euro (+71,0 procent).

Omsättningen för Veikkaus näst populäraste spel Keno ökade något. År 2014 spelade finländarna Keno för cirka 394,2 mn euro (+2,8 procent).

Den totala omsättningen för idrottsspel var 427,8 mn euro (+5,9 procent). Det populäraste spelet var Lången, som finländarna spelade för cirka 216,6 mn euro (+9,1 procent) år 2014. Tillväxten fick extra fart särskilt av vinter-OS i Sotji samt av fotbolls-VM i juni.

Över en miljard euro till spelarna i vinster

Drygt hälften av de pengar som spelarna satsar på Veikkaus spel går tillbaka till spelarna som vinster. Till spelarna betalades under redovisningsåret nästan 1,1 miljarder euro i vinster, vilket är 7,2 procent mer än året innan. Det totala antalet vinster av olika belopp var cirka 106,7 miljoner (+9 procent), vilket betyder att spelarna fick över 292 000 vinster varje dag. 

Produktinformation och reglerna tillgängliga i olika kanaler

Den produktinformation om Veikkaus produkter och tjänster som konsumentskyddslagen förutsätter finns tillgänglig för kunderna på spelkupongerna och spelguiderna på försäljningsställena samt i webbutiken veikkaus.fi.

Inrikesministeriet fastställer reglerna för penningspel på ansökan. De fastställda reglerna för penningspelen hålls tillgängliga för allmänheten på de ställen där spelen säljs. Spelreglerna finns också i webbutiken på sidan för instruktioner och regler för respektive spel.